13. maj 2024

Gledališki abonma v SLG Celje 2023/24

Pred 74 leti, natančno 6. 12. 1950, so ustanovili »naše gledališče«. Prvo premiero so odigrali leto za tem, 17. 3. 1951, in sicer dramo Operacija, izpod peresa Mire Mihelič. Verjetno bi bila zgodba aktualna tudi danes. V Celju smo ponosni tudi na vsakoletni festival Dnevi komedije.

Piše se leto 2024. Skrivnostna svetloba, žametna rdeča prevleka na stolu, prijazen sprejem direktorja Mihe Goloba in mična garderoberka so močno preželi naše čute, še preden se je začela predstava. »Ali igra danes Urban Kuntarič?« je vprašala Jerneja. »Ja, imaš prav, je med nastopajočimi,« in čez nekaj trenutkov se je pojavil na odru. Gledali smo predstavo Druga preteklost in se popolnoma potopili vanjo. Dotaknila se nas je globoko v dušo. Odprla je mnoge debate, drugačne poglede in s tem zazibala mlade dijake v nek drug čas, drugo bolečo realnost.

Gledališče, to »najlepšo iznajdbo človeškega duha«, želimo podariti mladim dijakom, jih opismeniti in navdušiti za JA! gledališče ter jim s tem dati možnost, da spoznajo, izberejo in se usmerijo ter odločijo za navdihujoče vseživljenjsko druženje s teatrom. Dijaki razvijajo ustrezen odnos do kulture in gledališke umetnosti z večjim številom obiskov različnih predstav. Razvijajo osebno kritično mišljenje, dojemajo gledališki prostor, ga raziskujejo, čustveno in intelektualno doživljajo. Spoznavajo bonton in pravila obnašanja v kulturnih ustanovah. Bogatijo svoj besedni zaklad in širijo svoja obzorja.

Skupek gledaliških vsebin je širok, količina in kakovost vsako leto boljša, zrelejša, raznolika in dijakom zelo povšeči. Sodelovanje z gledališčem je zelo pretočno in obogateno s sproščenim sodelovanjem, za kar velja iskrena zahvala trenutni ekipi na Gledališkem trgu 5. Super ste!

Deli naprej

Dijaški in študentski
dom Celje

Ljubljanska cesta 21
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

T: 041 621 266
E: info@dijaski-dom.si

Skip to content