23.09.2020

"Želim si uspešno športno kariero in da bi rokomet bil moja služba"

17-letni Mitja Janc, dijak SŠ KER Celje in našega dijaškega doma, je član mladincev Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Ob današnjem državnem prazniku, dnevu športa, smo se z njim pogovarjali o rokometu – športu, ki se mu posveča že od malih nog.

 

Kdaj si se začel ukvarjati s športom? Kdaj z rokometom?

S športom se ukvarjam že od malega, saj prihajam iz športne družine. Z rokometom sem se začel ukvarjati v 3. razredu, pred tem pa sem treniral nogomet v Sevnici in Krškem.

 

Kdo te je navdušil za rokomet?

Za rokomet me je navdušil predvsem moj brat in pa učitelj športne vzgoje v osnovni šoli, ki je bil takrat trener v Rokometnem klubu Sevnica, kjer sem začel svojo rokometno pot.

 

Je rokomet edini šport, s katerim se ukvarjaš? Še imaš kakšen šport, s katerim se ukvarjaš ljubiteljsko?

Intenzivno se ukvarjam le z rokometom, ljubiteljsko pa rad s prijatelji igram nogomet in košarko.

 

Kdo je tvoj športni vzornik?

Moj športni vzornik je moj brat, Blaž Janc, ki me že od začetka spremlja in spodbuja, mi pomaga in velikokrat poda kakšen nasvet, za kar sem mu tudi zelo hvaležen.

 

Prejšnji teden si prvič igral v Ligi prvakov, in sicer ste igrali proti danskemu RK Aalborg Håndbold. Kako si se počutil, ko si izvedel, da boš lahko zaigral na tako pomembni tekmi?

Ja, prejšnji teden sem debitiral v Ligi prvakov na prvi tekmi te sezone. Ko sem  izvedel, da bom v ekipi na takšni tekmi, sem bil zelo vesel, da sem dobil zaupanje s strani trenerja. To mi je dalo še nekakšno dodatno motivacijo, da bom še naprej trdno treniral in da bo takšnih priložnosti še več.

 

Kako si se počutil med igro?

Takoj, ko sem prišel v garderobo, so bili občutki posebni, saj sem se zavedal, da ni trening, temveč zame nekaj novega. Dobil sem tudi priložnost na igrišču. Igrati na takšni tekmi, proti takšnim igralcem je res izjemno. Ta tekma mi bo definitivno ostala za vedno v spominu.

 

Rokometaši, ki bivate v dijaškem domu, imate treninge zelo pogosto. Kako usklajuješ šolske in klubske obveznosti?

Treninge imamo vsak dan in vemo, da je šola zelo pomembna, zato si moramo vsak dan razvrstiti čas za šolske obveznosti, počitek in treninge, da nam na koncu ostane še kaj prostega časa.

 

Kaj lahko kot vrhunski športnik pridobiš, če bivaš v domu? Zakaj si se ti odločil, da boš med srednjo šolo bival tu?

Za bivanje v dijaškem domu sem se odločil, ker ne živim v Celju in bi bila vožnja prenaporna. Če sem tu, pa sigurno pridobim na času.

 

V dijaškem domu je bival tudi tvoj brat Blaž Janc, naš reprezentant, ki zdaj igra za Barcelono. A želiš iti po njegovih stopinjah?

Res je. Bival je v dijaškem domu in tudi sam si želim iti po njegovih stopinjah, da bi nekoč igral na takšni ravni kot on.

 

Ti je Blaž zaupal katero izmed vragolij s časa njegovega bivanja v dijaškem domu? Nam jo zaupaš?

Nikoli mi ni nič posebnega omenjal.

 

Starši in prijatelji verjetno spodbujajo tvojo športno kariero. Ali so se (ko je to bilo dovoljeno) udeleževali tvojih tekem? Ti je to veliko pomenilo?

Starši me že od začetka moje rokometne kariere podpirajo, spodbujajo, hodijo na tekme, mi stojijo ob strani. Menim, da je spodbuda družine za vse nas športnike še posebej pomembna, saj smo na podlagi tega še bolj uspešni.

 

Kako je pa igrati pred praznimi tribunami?

Iskreno povedano, igranje pred praznimi tribunami je čudno, saj ni spodbude navijačev. Upam, da se bo vse čimprej postavilo na realna tla.

 

Ali je karantena od marca do sredine maja močno vplivala na tvoje treninge?

Karantena je definitivno vplivala na moje treninge, saj se nam je spremenil tekmovalni ritem, nismo imeli normalnih treningov in tekem. Vsak je moral trenirati sam, individualno. Mislim, da smo že vsi v ekipi pogrešali drug drugega in komaj čakali, da se nam treningi spet začnejo v normalni izvedbi.

 

Kako preživljaš svoj prosti čas?

Prostega časa nimam veliko, zato ga najraje izkoristim za druženje s prijatelji in družino.

 

Že veš, na katero fakulteto se boš vpisal po srednji šoli?

O tem še nisem veliko razmišljal, ampak menim, da bom študiral nekaj v smeri elektrotehnike.

 

Kaj je tvoj življenjski cilj?

Želim si uspešno športno kariero in da bi rokomet bil moja služba, pa tudi, da bi nekoč s svojim bratom skupaj zaigral na profesionalni ravni.

 

Kaj ti pomeni šport?

Šport me spremlja že celo življenje, zato mi res veliko pomeni.

 

 

Tinkara Lužnik

 

Foto: https://www.instagram.com/mitja_janc/