16.09.2020

Prihodnost brez emisij

Prvi dan evropskega tedna mobilnosti (16.—22. 9.) smo obeležili s pešačenjem po Celju. Vzgojitelj Niko je novince iz doma popeljal po nabrežju Savinje do knjižnice in v center mesta, kjer so se ustavili pri Knežjem dvoru, Narodnem domu, na Muzejskem trgu, v U4, na Glavnem trgu in pri Almi Karlin pred Celjskim domom. V umetniški četrti so si ogledali še atelje Narcisa Kantardžiča. Z aktivnim popoldnevom je del dijakov našega doma opozoril tudi na pomen trajnostne mobilnosti.

Letošnji slogan evropskega tedna mobilnosti (16.—22. 9.) je Izberi čistejši način prevoza. Organizatorji po občinah pripravljajo različne informativno-poučne aktivnosti, ki spodbujajo k trajnostni mobilnosti, kot so pešačenje, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza. Občane vabijo k okolju prijaznejšim oblikam transporta, ker je promet eden glavnih krivcev za segrevanje ozračja in podnebne spremembe.

Prispevek dijaških domov k zmanjšanju emisij transportnih plinov v zraku ni zanemarljiv. V prispevku za lanskošolski projekt Mladi poročevalci za okolje je naša dijakinja zapisala: »Tudi srednješolci smo del prometa. Nekaj se jih v šolo pripelje s kolesom, nekateri v šolo pešačijo. Tisti, ki se v šolo vozijo, večinoma uporabljajo javna prevozna sredstva. Dijaki, ki smo od svoje šole zelo oddaljeni in zaradi tega živimo v dijaških domovih, močno prispevamo k ohranjanju okolja. Naše prevozno sredstvo po mestu je kolo, še pogosteje pa pešačimo. Dijaki dijaških domov tako nevede spodbujamo trajnostno mobilnost.«