31.08.2020

Za konec

Danes, zadnji dan šolskega leta 2019/20, objavljamo zadnjo izmed 40 misli, ki smo jih našemu dijaškemu domu podarili za 40 let. Prvo misel smo objavili lani le nekaj dni pred svečanim praznovanjem te lepe obletnice, in sicer 2. decembra. Ponedeljki druge polovice tega nenavadnega šolskega leta so tako bili namenjeni zapisom, s katerimi smo opozarjali na aktualne dogodke ali le razmišljali o določeni temi. Na začetku se nam je zdelo, da se bo 40 zaporednih ponedeljkov vleklo (tako kot se včasih vlečejo ponedeljki sami), a zgodilo se je ravno nasprotno: prehitro so minili ti tedni. Na žalost so marsikomu izbruh novega koronavirusa in ukrepi, povezani z njim, prekrižali prenekatere načrte za leto 2020, a dokazali smo, da lahko skupaj (čeprav narazen) premagamo marsikaj. Življenje je namreč to, s čimer nas nagovarja današnja misel – izpolnitev dolžnosti. Se strinjamo z današnjo mislijo? Do neke mere se. Naša največja dolžnost je, da smo zvesti sami sebi, da delamo dobro drugim in da živimo tako, da bo naša najpomembnejša zapuščina ljubezen. Če imamo srečo, so lahko naše dolžnosti (mogoče ravno zaradi njih samih) užitek ter izpolnitev najdražjih misli in sanj.

Tudi naš dijaški dom se trudi izpolnjevati svojo dolžnost: dijakom, ki zaradi šolanja zapustijo dom in družino, nuditi čim boljše pogoje za bivanje. Zaposleni v domu imamo srečo, saj lahko spremljamo odraščanje mladostnikov, ki pogumno stopajo v svet. Z njimi se veselimo vseh uspehov in jim stojimo ob strani, ko ne gre vse po načrtih. To, da nam dijaki in njihovi starši zaupajo že 40 let, je potrditev, da smo na pravi poti, in zaveza, da bomo dobro delali še naprej.

Vsem dijakom želimo, da bi bili dnevi v šolskem letu, ki ga bomo pozdravili jutri, polni drobnih prijetnih užitkov, ki bodo rezultat zavedanja, da smo opravili svoje dolžnosti.

 

 

 

Nenavadno šolsko leto 2019/20 si bomo zapomnili po koronavirusu in ukrepih za zajezitev njegovega širjenja, po šolanju na daljavo, pa tudi po okrogli obletnici našega dijaškega doma. Lani decembra smo namreč praznovali 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili smo jo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko smo objavili misel, ki nas je nagovorila oz. se nam je zdela najbolj primerna.