3.08.2020

Domišljija daje krila

V tem tednu bo Tone Partljič praznoval 80. rojstni dan. Rodil se je 5. 8. 1940 v Mariboru. Znan je zaradi svojih komedij, del za mladino, radijskih iger, proznih del ter gledaliških in televizijskih iger. Njegova mladinska dela burijo domišljijo bralcev. Piše, da je bila njegova domišljija v otroštvu tako bujna, da je lahko slišal, kako raste trava.

Domišljija ima pri razvoju človeka oz. človeštva pomembno vlogo, saj spodbuja kognitivni in družbeni napredek. Že v zgodnjem otroštvu pomaga otrokom, da raziskujejo svet okoli sebe, razvijajo pozornost ter sposobnost koncentracije in vizualizacije, razvijejo socialne spretnosti, gradijo samozavest, odpravljajo strahove, povečajo intelektualno rast. To kasneje vodi v ustvarjalnost in zanimanje za različne stvari in pojave v življenju ter k udejanjenim teorijam in izumom na kateremkoli področju od inženirstva do umetnosti. Najpomembneje pa je, da odrasli, ki so v otroštvu imeli bujno domišljijo, lažje razumejo drugače misleče ljudi, lažje sprejemajo življenjske navade, ki se razlikujejo od lastnih navad, lažje sprejemajo in spoštujejo drugačnost.

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.