6.07.2020

Gozd

V tem šolskem letu tri naše dijakinje sodelujejo v projektu Mladi poročevalci za okolje. S fotografijo Iz teme v svetlobo je o pozitivni strani gozda razmišljala Suzana.

Gozd je vir tako fizičnega kot duševnega zdravja. Že milijone let so gozdovi lekarne za različne bolezni. So vir hrane in zavetišča raznolikim živalskim in rastlinskim vrstam. Pozitivno vplivajo na naše zdravje, na biotsko raznovrstnost in so pomemben borec proti podnebnim spremembam, saj čistijo vodo, blažijo veter, preprečujejo erozijo tal in čistijo zrak. Z »modernim« življenjskim slogom se človek oddaljuje od svojih korenin, pri tem pa pozablja, da z gibanjem v gozdu spet lahko najde pot k sebi in zdravju: gozd lahko prepreči ali ozdravi stres, izgorelost, depresijo – kugo današnjega časa. Zakaj še torej živimo v temi, če si tako močno želimo na svetlobo, na svež zrak, med zelenje?

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.