29.06.2020

Plastika nas duši

Vsak dan se moramo truditi in narediti kaj dobrega – zase ali za druge. V petek se bomo še posebej potrudili – ne samo zase in za druge, temveč tudi za našo Zemljo: v trgovini ne bomo uporabili plastične vrečke. 3. julij je namreč svetovni dan brez plastičnih vrečk (#PlasticBagFreeDay).

Plastično vrečko v povprečju potrebujemo 25 minut, nato jo odložimo. Ko jo zavržemo, traja 100–500 let, da se razgradi. Vsako minuto je na svetu v uporabi milijon plastičnih vrečk. V EU jih letno proizvedejo več kot 3 milijone ton, povprečen Slovenec jih na leto porabi od 130 do 150. Na to statistiko ne smemo biti ponosni. Zavedati se moramo, da je uporaba teh vreč katastrofa svetovnih razsežnosti. Plastične vreče izjemno škodljivo vplivajo na okolje, prostoživeče živali in zdravje ljudi. Predvsem morski ekosistemi trpijo zaradi naše potrošniške naravnanosti.

Naj ne bo samo 3. julij dan brez plastične vrečke. Že danes se po nakupih odpravimo z vrečo za večkratno uporabo, narejeno iz blaga. S tem, ko bomo plastiki rekli ne, bomo rešili milijone življenj.

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.