18.05.2020

Čebele ne delajo le zase, temveč tudi za druge

Zaradi pridnih in delovnih čebel imamo korist tako rastline kot ljudje. Ker s svojo marljivostjo in opraševanjem prispevajo k preskrbi s hrano, imajo za obstoj človeštva izjemen pomen.

Zaradi prizadevanj Slovenije 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel. Za to priložnost smo zbrali nekaj zanimivosti o čebelah.

 1. Čebele so pomembni opraševalci, saj oprašujejo na tisoče cvetočih vrst rastlin. Med eno pašo obiščejo od 50 do 100 cvetov in tako oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves.
 2. Čebela je edina žuželka, ki proizvaja hrano, ki jo zaužijemo ljudje.
 3. Čebele živijo v panju. Glavna v njem je matica. Njena naloga je odlaganje jajčec, iz katerih se razvije nova generacija čebel. Živi lahko do 5 let in je edina čebela, ki odlaga jajčeca. Poleti jih na dan odloži do 2500. Če matica umre, delavke med mladimi ličinkami izberejo novo, ki jo hranijo z matičnim mlečkom. Ta omogoča, da se ličinka razvije v rodovitno matico.
 4. Čebele delavke so vse ženskega spola. Njihova naloga je »nabiranje« cvetnega peloda in cvetnega nektarja, prav tako pa gradijo in ščitijo panj. Živijo približno 6 tednov.
 5. Troti so čebelji samci. Živijo zato, da oplodijo matico. Po oploditvi umrejo.
 6. Čebele delavke letijo s hitrostjo 25 km/h, pri čemer v eni sekundi krila premaknejo 200-krat.
 7. Čebele proizvedejo skoraj trikrat več medu, kot ga potrebujejo, zato lahko višek medu uporabljamo ljudje.
 8. Čebele en kilogram medu izdelajo iz cvetnega prahu dveh milijonov cvetov.
 9. Čebele med sabo komunicirajo s plesom. Čebele delavke s posebnim plesom, ki ga zaplešejo na satu, sporočijo, da so našle cvetove. S smerjo gibov in pogostostjo vibracij nakazujejo smer in oddaljenost cvetov.
 10. Poznamo približno 20000 vrst čebel.
 11. Kranjska čebela je slovenska avtohtona čebela. Je druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu.
 12. Umetnost poslikave panjskih končnic je v Sloveniji značilna že od 18. stoletja.
 13. Čebela ne pogine, ampak umre.

 

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.