11.05.2020

Ker nam ni vseeno

Vsako leto je v Sloveniji zavrženih pribl. 4000 psov in mačk. Nekateri izmed njih imajo srečo in začasen dom najdejo v zavetiščih za živali.

Zavetišča za živali so namenjena izgubljenim, brezdomnim in zavrženim živalim ter živalim, s katerimi lastniki ne ravnajo ustrezno. Oskrbovalci živali veterinarsko pregledajo, jih zdravijo in zanje skrbijo, dokler jim ne najdejo novega doma. Zapuščene živali socializirajo, mučenim pa skušajo vrniti zaupanje v ljudi. Pri izvajanju aktivnosti potrebujejo pomoč, ki je lahko finančna ali pa v obliki hrane, pripomočkov za higieno, odej, igrač … Prav tako so zavetišča in živali v njih veseli, če svoj čas preživimo z živalmi in jim delamo družbo.

Na živali v zavetiščih smo mislili tudi v dijaškem domu. Po novem letu smo januarja nekaj večerov posvetili pletenju in kvačkanju. Iz trakov odpadnega blaga smo izdelali nekaj preprog za živali v zavetiščih. Karantena nam je prekrižala načrte, da bi preproge kateremu od zavetišč podarili osebno. Kljub temu pa smo našli način, kako preproge dostaviti do pravih vrat. V trgovini Mr. Pet v Slov. Bistrici za zavržene živali, ki jih oskrbujejo v zavetišču Zonzani v Dramljah, zbirajo pasjo in mačjo hrano, igrače za pse in mačke, ampule, odeje, higienske posipe, ovratnice in povodce. V petek smo preproge, ki smo jih kvačkali, dostavili v trgovino. Tam jih bodo prevzeli oskrbovalci iz zavetišča Zonzani. Za oskrbovalce v zavetišču smo dodali še pet zaščitnih mask iz blaga, ki so jih med karanteno sešili doma pri vzgojiteljici Nataliji.

Ker nam ni vseeno.

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.