8.05.2020

Vrtnarjenje v dijaškem domu

Dijaški dom pogreša dijake, vzgojitelje in njihove dejavnosti. Veliko načrtovanih aktivnosti se to šolsko leto ne bo izvedlo. Med njimi je tudi urejanje visokih gred v parku našega dijaškega doma. Že lansko jesen smo se z dijaki začeli pripravljati na vrtnarjenje: postavili smo lesene okvirje; odpadlo listje dreves, ki rastejo v našem parku, smo pograbili na kupe in ga shranili; shranili smo tudi drevesne veje; priskrbeli smo zemljo.

Ker bi bilo škoda, da bi gredi ostali prazni, so vodja doma Aleš, tajnica Lidija, vzgojiteljica Maja, receptor Drago in hišnik Denis prejšnji in ta teden čudovito majsko vreme izkoristili za ureditev in zasaditev visokih gred.

Visoki gredi so napolnili po plasteh z vejami, ovčjo volno, pokošeno travo, kompostom in zemljo za visoke grede. Notranjost grede so zaščitili z zaščitno folijo. Na grede so posejali različne začimbe in dišavnice (sivko, rožmarin, origano, baziliko, majaron, timijan, žajbelj, citronko, meto, meliso, luštrek, drobnjak), ki jih bomo jeseni uporabili v domski kuhinji in kavarnici. Gredi pa krasijo tudi jagode, v katerih bodo čez nekaj dni mogoče lahko uživali dijaki zaključnih letnikov.