9.05.2020

Deveti maj

Devetega maja praznuje naša prestolnica, saj so na ta dan leta 1945 partizanske enote po več kot štirih letih okupacije osvobodile Ljubljano.

Devetega maja praznujemo zmago nad fašizmom in nacizmom. Leta 1945 se je na ta dan s kapitulacijo Nemčije uradno končalo večletno zlo druge svetovne vojne, ki je zahtevalo na desetine milijonov žrtev (v Jugoslaviji so boji trajali do 15. maja).

Devetega maja praznujemo mir in enotnost v Evropi. Spominjamo se tudi leta 1950, ko je Robert Schuman, tedanji francoski minister za zunanje zadeve, predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo, da bi tako preprečil nadaljnje vojne med Francijo in Nemčijo ter spodbujal gospodarsko rast evropskih držav. 18. aprila 1951 so se Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg s Pariško pogodbo združile v Evropski skupnosti za premog in jeklo – prvi mednarodni organizaciji, ki je temelj Evropske unije, v kateri je danes združenih 27 evropskih držav. Slovenija se je Evropski uniji skupaj s Poljsko, Češko, Slovaško, Ciprom, Estonijo, Madžarsko, Latvijo in Malto pridružila 30. aprila 2004.

Schumanova deklaracija se je zavzemala za ustanovitev prve nadnacionalne institucije na svetu, ki med drugim zagovarja rojstvo združene Evrope, dvig življenjskega standarda v skupnosti, mir med državami skupnosti in spodbujanje svetovnega miru ter izboljšanje svetovnega gospodarstva. Vse to je tudi danes vizija in naloga EU.