4.05.2020

EU in pandemija

V 8. tednu šolanja na daljavo bo praznovala Evropska unija, spomnili se bomo pa tudi 144. obletnice rojstva Ivana Cankarja.

Pred 70 leti je Robert Schuman predlagal novo obliko političnega sodelovanja, ki bi zagotavljala mir med evropskimi narodi, kar pomeni začetek Evropske unije. V teh sedemdesetih letih so države EU s skupnimi močmi uspešno premostile marsikatere ovire. Trenutno pa je EU, tako kot tudi ves svet, postavljena pred izzive, s kakršnimi se človeštvo še ni soočalo. Večina držav je od sredine letošnjega marca sprejela različne ukrepe, da bi preprečila širjenje novega koronavirusa. Ukrepi so bili nujni za zavarovanje državljanov pred okužbo in za učinkovito delovanje zdravstvenega sistema. Uvedba ukrepov ima tako pozitivne kot negativne posledice. Razveseljive novice prihajajo iz NIJZ, od koder poročajo o majhnem številu novih okužb. Na žalost pa se negativne posledice ukrepov kažejo v gospodarstvu. Traja lahko dlje časa, da si bo gospodarstvo opomoglo. V prihodnjih mesecih bo naloga tako držav kot institucij EU čim bolj in čim hitreje omiliti gospodarsko krizo in Evropejcem omogočati zaposlitve. Pri tem bo dolžnost nas, državljanov EU, da eden drugemu »zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto« in skupaj premagamo morebitne težave.

 

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.