20.04.2020

Okno v svet

V šestem tednu šolanja na domu bomo doma lahko sodelovali tudi pri nekaterih mednarodnih praznovanjih. Obeležili bomo mednarodni dan, posvečen Zemlji (22. april), mednarodni dan, posvečen knjigi in avtorskim pravicam (23. april), pa tudi dan, posvečen pomladi – jurjevo (23., ponekod 24. april). Dogodki, povezani s temi dnevi, se bodo namesto v realnem odvijali v digitalnem svetu. Pomembno je, da te dneve obeležimo, saj prispevajo k boljšim in odgovornejšim medsebojnim odnosom.

V dnevih, ko je po priporočilih strokovnjakov naše gibanje omejeno, imamo več časa zase. Ta čas izkoriščamo na različne načine. Zagotovo pa nas večina potuje.

Zaradi teh potovanj se naše življenje spreminja na bolje.

Zaradi teh potovanj spoznavamo svetove, ki so nam tuji, in potujemo v svetove, ki so se že davno izgubili v zgodovini.

Zaradi teh potovanj širimo obzorja svojega znanja, gradimo na samopodobi, bogatimo duha, razvijamo ustvarjalnost in domišljijo.

Zaradi teh potovanj pobegnemo iz (včasih) neprijazne realnosti.

Zaradi teh potovanj nismo sami ali osamljeni.

Ta potovanja so zelo poceni in dostopna vsakemu.

To so potovanje v knjige in s knjigami.

 

UNESCO pravi, da so knjige med epidemijo okno v svet. Kljub omejitvam si prizadevajo širiti zavedanje o pomenu pismenosti in o pomenu knjig za človeštvo. 23. aprila bodo v počastitev knjig različne organizacije izvedle spletne dogodke, na katerih lahko sodelujemo in tako prispevamo k obeleženju dneva knjige. Eden izmed njih je noč knjige (https://2020.nocknjige.si/).

 

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.