23.03.2020

Voda je življenje

Ob svetovnem dnevu vode (22. marec) je o njeni pomembnosti razmišljala naša dijakinja.

Voda

Fotografu pomeni dober element odseva na sliki. Kuharju pomeni pomembno sestavino pri jedeh. Kmetu pomeni vzrok za sušo ali pa obilen pridelek. Čistilkam pomeni sredstvo za čiščenje. Otroku pomeni prijetno osvežitev, ki ga čaka v bazenu. Športniku pomeni izziv. Revnemu dečku na obrobju puščave pomeni dar. Dar za življenje.

V nadaljevanju bomo rabili svojo domišljijo. Za dve sliki.

Poskusimo si vsi skupaj predstavljati dečka. Denimo takšnega, kot jih vidimo v dokumentarcih o Afriki. Ima čisto kratke temne lase. Oblečen je v neka ponošena oblačila, okrog glave mu letajo muhe, gleda te s svojimi velikimi očmi, z napihnjenim trebuščkom in razpokanimi ustnicami. In je žejen. Žejen, žejen, žejen. Tako preklemano žejen.

Sedaj pa še jutranji prizor povprečne najstnice. V svoji najboljši nočni opremi, spalni srajci s srčki, ki ji jo je podarila babica za 10. rojstni dan, se naslika v kopalnico. Vzame zobno ščetko in si začne umivati zobe. Njeni razmršeni lasje pričajo, da je prav lepo spala to noč. Odpre vodo, da prvič spere zobno ščetko, saj se je navadila zobe umivati tako, da jo med ščetkanjem spere vsaj trikrat. Ona se gleda v ogledalo, voda pa teče. Ona gre po brisačo, s katero si bo potem obrisala obraz (za to mora uporabiti brisačo prav za brisanje obraza) in voda še zmeraj teče. Ščetko umije že drugič in voda še zmeraj teče.

S tema prizoroma sem želela poudariti, kako dekletu, ki ima vse, voda ne pomeni ničesar. Dečku, ki nima ničesar, voda pomeni vse.

Dejstvo je, da je na Zemlji konstantna količina vode, ki je po njej neenakomerno razporejena. Ko je suša tu, so poplave tam. Ko so poplave tu, se ledeniki talijo tam. Vode ne moreš poslati nekam. Vendar ljudje jo. Pošiljamo jo, kakor deklica v spalni srajci vsako jutro: v tri krasne.

Menite, da bi res morali obubožati, da bi videli vrednost nam samoumevnih dobrin?

Naj dodam. Tudi jaz sem grešnik. Sem človek, ki ve, da dokler ni težava dovolj blizu, nam ni blizu niti zavest, kako resno je. Zato vam tukaj ta trenutek polagam na srce. Oceani, morja, jezera, reke, potoki, ribniki, ledeniki, polarni led, oblaki, podtalne vode so dar. Neprecenljivi dar, ki ga komaj opazimo, čeprav obstaja tik pred našim nosom.

favstina

 

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.