28.11.2019

40 let dijaškega doma na Ljubljanski cesti

Na današnji dan pred 40 leti so se prvi dijaki vselili v nov dijaški dom na Ljubljanski cesti 21 v Celju. Arhitekturno zasnovo za objekt, ki je bil zgrajen leta 1979, je zasnoval gradbeni tehnik Daniel Jagrič, sicer eden vplivnejših načrtovalcev modernističnega in postmodernističnega Celja, zgradili pa sta ga znani celjski gradbeni podjetji Ingrad in Gradis.

S selitvijo dijakov v Kajuhov dijaški dom so ukinili in prodali tri stare in dotrajanje: Dom Dušana Finžgarja, Kajuhov dijaški dom in Dom Vere Šlandrove. Leta 1981 so se v dom vselili dijaki Vrtnarske šole Celje, leto kasneje še dijaki Šolskega kovinarskega in metalurškega centra Štore. V letih 1996 in 1997 je v domu bivalo največ, tj. 660 dijakov.

V štirih desetletjih je bila stavba v obliki dveh nižjih stolpičev kvadratnega tlorisa s pritličnim stikom več kot 6000 mladim, ki jih je v Celje pripeljala želja po izobraževanju, drugi dom. V tem času se je pod našo streho napisalo nešteto zgodb, povezanih s šolo, z odraščanjem, zorenjem, stkala so se prijateljstva, rodile ljubezni …

Ponosni na tradicijo optimistično naprej je slogan 40-letnice in tudi osrednji motiv prireditve, s katero bomo v četrtek, 5. 12. 2019, proslavili obletnico vselitve 480 fantov in deklet v naš dijaški dom.

Aleš Brod, vodja Dijaškega in študentskega doma Celje

 

TypoScript object not found (lib.newsRightDown)