21.05.2018

Gledališki abonma

Gledališki abonma v SLG Celje je ena izmed novosti, ki smo jih v okviru kulturnih dejavnosti letos ponudili dijakom in študentom.

V mesecu septembru smo si ogledali predstavo Matjaža Zupančiča Pesmi živih mrtvecev. V oktobru je bila na sporedu zanimiva in humorna drama Elaine Murphy Ljubi moj, ki smo si jo ogledali na malem odru. V decembru smo si ogledali komedijo Kristofa Magnussona Moški brlog, ki razkriva humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami. Muhasti april je postregel z Mučenikom Mariusa von Mayenburga, sezono pa smo zaključili z odličnim Onjeginom Nebojše Pop-Tasića.

Zanimanje za obisk gledališča je bilo zelo veliko, zato smo se odločili, da bomo tudi v prihodnji sezoni dijakom ponudili abonma v SLG Celje.

Aleš Brod, vodja DŠD

Mnenje dijakinje o abonmaju

V minulih 9 mesecih smo si v okviru dijaškega abonmaja dijakinje in dijaki dijaškega in študentskega doma SŠGT Celje ogledali 7 gledaliških predstav v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Ogledali smo si naslednje uprizoritve: Pesem živih mrtvecev, Ljubi moj, Moški brlog, Mučenik, Onjegin, iCANKAR in Večer glasbe. Vse predstave so bile krasne in sama sem v njih izredno uživala.

Pesem živih mrtvecev; govori o tem, kako se »komisija« izmika problemu, zaradi katerega se je zbrala in išče napake vse drugod. Samemu problemu se izmika, izgublja se v proceduralnih vprašanjih, išče rešitev v protokolu, podleže osebnim težavam ministrov in drugih zbranih.

Ljubi moj; nam predstavlja življenje treh žensk- babice, mame in hčere, ki prepleteno pripovedujejo kako poteka njihovo življenje. Ljubezen in smrt, osamljenost, zapuščenost, staranje, težavno materinsko in neželeno materinstvo so glavne teme predstave.

Moški brlog; zanimiva predstava, v kateri so glavne osebe trije moški, ki si v nakupovalnem centru naredijo skriti brlog, v katerega se zatekajo, ko imajo »poln kufer« svojih žen. Predstava je komična in gledalcu na zabaven način, prikaže kako se moški počutijo, ko jih žene silijo v nakupovanje.

Mučenik; zgodba o najstniku Benjaminu, ki se zatopi v Sveto pismo in s trdim prepričanjem, da imajo vsi okoli njega napačen pogled na svet. S svojim verskim prepričanjem sili druge v krčansko vero z branjem svetega pisma. Drama je provokativna, komična in ostra igra o nevarnih pasteh vseh skrajnosti današnjega časa.

Onjegin; predstava o plemiču Jevgeniju Onjeginu, ki ima vse ampak se prehitro naveliča vsega in je precej zdolgočasen. Ne verjame v ljubezen prej v slabo in da nič ni večno. Prijatelj Lenski, ki je pesnik, mu poskuša popraviti prepričanje, da je na svetu vse slabo in da se ljubezni lahko veseli. Lenski mu predstavi njegovo ljubezen Olgo in njeno sestro Tatjano. Jevgenij začne dvoriti Tatjani, ona se strastno zaljubi vanj, vendar jo Jevgenij grdo zavrne, saj se je naveličal njene ljubezni. Dvoriti začne Olgi, kar je prizadelo Lenskija. Spopadeta se in Lenski izgubi. Onjegin odpotuje po svetu, kjer se začne zavedati svoje samote in kako močno ljubi Tatjano. Vrne se ampak je prepozno, saj se Tatjana poroči z drugim. Izpoveta si ljubezen drug do drugega ampak Tatjana ostane zvesta svojemu možu in ne prelomi poročne zaobljube.

iCANKAR; komična predstava, ki nam prikaže življenje in delo Ivana Cankarja. Trije detektivi se odpravijo na lov za njim in skozi njihovo raziskavo o Cankarju prikažejo kako je Cankar živel in kako je pisal ter ustvarjal čudovita dela, ki jih beremo še danes.

Glasbeni večer; poslušali smo argentinsko, špansko in portugalsko glasbo, ki nam jo je izvajala skupin. Večer je bil izredno prijeten in sproščen, saj smo gledalci uživali v ritmih tanga in salse.

Nika Doler, dijakinja DŠD

TypoScript object not found (lib.newsRightDown)